image1-17

Πέρασε δημιουργικό χρόνο με το παιδί σου

Κάνε Cocooning μαζί με το παιδί σου

  Η λέξη cocooning προέρχεται από το cocoon που σημαίνει το κουκούλι του μεταξοσκώληκα ή της κάμπιας. Η πιο τέλεια ιδέα για cocooning είναι οι ταινίες! Επιλέξτε τις αγαπημένες του και αγαπημένες σου παιδικές ταινίες, φτιάξτε μπόλικο σπιτικό ποπ κορν και όλα είναι έτοιμα για να κάνετε το σπίτι σας… σινεμά!Μπορείτε να καθιερώσετε την βραδιά σινεμά μια φορά την εβδομάδα κάνοντάς την απολαυστική για όλη την οικογένεια. Επενδύστε στην δημιουργία ατμόσφαιρας… Χρησιμοποιήστε μαξιλάρες, κουβερτούλες, χαμηλώστε τα φώτα, φορέστε κάλτσες και αφήστε το cocooning να σας συναρπάσει… Είναι μια εμπειρία που θα αρέσει σε όλους και θα επαναληφθεί σίγουρα.

Παράλληλα:

  • παίξτε επιτραπέζια
  • χορέψτε μαζί
  • επιδοθείτε στην χειροτεχνία
  • δημιουργήστε παρέα
  • επικοινωνήστε αληθινά

Φτιάξτε χειροποίητες πλαστελίνες παρέα με το παιδί σας

…και βοηθήστε το να αναπτύξει τις κινησιακές τους δεξιότητες.. να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του..να χαλαρώσει..να εξασκήσει την προσοχή και την φαντασία του..να μπορέσει να εκφραστεί…να πειραματιστεί…να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του…να νιώσει υπερήφανο που κατάφερε με 4 απλά υλικά (νερό, αλεύρι, λάδι, χρώμα – ιδανικά ζαχαροπλαστικής) να φτιάξει κάτι που κοστίζει και υπάρχει στο εμπόριο…και να καμαρώσει εν τέλει το δημιούργημά του. Ένα messy στο σπίτι σας..που σίγουρα θα γεμίσει με χαμόγελα όλη την οικογένεια..και θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών ποικιλοτρόπως…
*αποθηκεύστε το υλικό αεροστεγώς και απολαύστε το δημιουργικό παιχνίδι μαζί με το παιδί σας όποτε το έχετε ανάγκη..

Δοκιμάστε να παίξετε και με άλλα υλικά χωρίς απαραίτητα να στοχεύετε κάπου συγκεκριμένα, πέραν της διασκέδασης. Αφήστε την φαντασία σας να ενεργοποιηθεί.

Δημιουργήστε μια ευχάριστη γωνία χαλάρωσης στο σπίτι

Με την βοήθεια του παιδιού σας δημιουργήστε μια ξεχωριστή γωνία ηρεμίας μέσα στο σπίτι σας..προσθέτοντας τα αγαπημένα του παιχνίδια και τα υλικά που λατρεύει να χρησιμοποιεί. Θα είναι η γωνία για άφθονο παιχνίδι, για διάβασμα παραμυθιών, για συζήτηση σχετικά με την ημέρα σας..ή τα συναισθήματά σας..για σαπουνόφουσκες..για στιγμές γεμάτες διάλογο..ή και σιωπή..αυτή η γωνία θα γίνει η αγαπημένη σας…καθώς θα σας συνδέει συναισθηματικά..θα σας φέρνει πιο κοντά…

Πηγαίνετε βόλτα στην φύση

  Οι περίπατοι στη φύση είναι μια δραστηριότητα που καλό θα είναι να επαναλαμβάνεται όσο το δυνατόν πιο συχνά. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξετε την παραλία, την ύπαιθρο, το βουνό ή τον κήπο. Το να πηγαίνετε με το παιδί σας βόλτα και να του μαθαίνετε από μικρή ηλικία να απολαμβάνει τη φύση είναι μία από τις πιο καλές συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει, ενώ, ταυτόχρονα, θα μάθει να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον. Επιπλέον, οι περίπατοι αυτοί αποτελούν ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων: οπτικών, ακουστικών, οσφρητικών, κινητικών κτλ. Μαζέψτε λουλουδάκια για το σπίτι σας..παρατηρήστε τα χρώματα της φύσης..ακούστε τους ήχους από τα ζωάκια..αναπνεύστε καθαρό αέρα… ακουμπήστε διαφορετικές υφές.. Αυτή η εμπειρία θα αρέσει σε όλη την οικογένεια..

Επικοινωνήστε ουσιαστικά

Μιλήστε στο παιδί σας για τα συναισθήματα..μιλήστε του για δικά σας βιώματα, αποτελέστε πρότυπο για εκείνο, ακούστε το προσεκτικά και βοηθήστε το ώστε να μάθει τρόπους να τα εκφράζει και να τα διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Μια όμορφη ιδέα που θα του δώσει μεγάλη χαρά και θα την συνδέσει με τα συναισθήματά του είναι το ‘μπουκάλι της ηρεμίας’. Οι λίγες στιγμές που περνούν μέχρι να ηρεμήσει το γκλίτερ στο μπουκάλι δίνουν χρόνο στο παιδί να σκεφτεί και να χαλαρώσει. Να πάρει ανάσα, να βάλει σε μία τάξη τις σκέψεις του και να διαχειριστεί το δύσκολο συναίσθημα του!
Να εστιάσει στο ‘εδώ και τώρα!

Comments are closed.